Yatirimda Cesitlik Nedir?

Yatırımda çeşitlilik, farklı varlık sınıfları, sektörler ve coğrafi bölgeler arasında yatırımları yayarak bir yatırım portföyünün genel riskini azaltma sürecidir. Fikir, çeşitli yatırımların tutulmasıyla, herhangi bir yatırımın zayıf performansının, başka bir yatırımın daha iyi performansıyla dengelemesi ve böylece daha tutarlı bir genel getiri sağlanmasıdır. Böylece, birbirleriyle yüksek derecede korelasyon göstermeyen varlıkları içermeyi hedefler. Çoğu yatırım profesyoneli, kayıplara karşı garanti vermemekle birlikte, çeşitliliğin, uzun vadeli finansal hedeflere ulaşırken riski en aza indirme konusunda en önemli bileşen olduğu konusunda hemfikirdir. Burada, bunun neden doğru olduğunu ve portföyünüzde çeşitliliği nasıl başaracağınıza bakacağız.

Yatırımda Çeşitliliği Anlamak

Diyelim ki yatırım portföyünüz sadece havayolu hisselerinden oluşuyor. Sektöre özgü kötü haberler, örneğin uçuşları sonunda iptal edecek süresiz bir pilot grevi sonrasında, bu hisselerin fiyatları birlikte düşebilir. Bu, portföyünüzün değerinde belirgin bir düşüş yaşayacağı anlamına gelir. Bu hisseleri birkaç demiryolu hissesiyle dengeleyebilirsiniz, böylece portföyünüzün sadece bir kısmı etkilenir. Aslında, alternatif ulaşım modları arayan yolcular nedeniyle demiryolu hisse fiyatlarının yükselme ihtimali oldukça yüksektir.

Portföyünüzü farklı yatırımlar arasında proaktif bir şekilde dengeleme eylemi, çeşitliliğin temelinde yatar. En karlı şirketlere yatırım yaparak getirilerinizi en üst düzeye çıkarmaya çalışmak yerine, çeşitlendirirken defansif bir pozisyon alırsınız. Çeşitlilik stratejisi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından aktif olarak teşvik edilmektedir.

Sektörler ve Endüstriler Arasında Çeşitlilik

Yukarıdaki örnekte, havayolu endüstrisine zarar verebilecek değişikliklere karşı koruma olarak demiryolu hisseleri satın almak, bir sektör veya endüstri içinde çeşitlendirme örneğidir. Bu durumda, bir yatırımcı ulaşım sektörüne yatırım yapmakla ilgilenir ve bir endüstri içinde birden fazla pozisyon tutar.

Bu şirketlerle ilişkili riskler nedeniyle daha da fazla çeşitlendirebilirsiniz. Çünkü genel olarak seyahati etkileyen her şey, her iki endüstriye de zarar verecektir. Bu, endüstri dışında çeşitlendirmeyi düşünmeniz gerektiği anlamına gelir. Örneğin, tüketicilerin seyahat etme olasılığı daha düşükse, evde kalıp yayın hizmetleri tüketme olasılıkları daha yüksektir (böylece teknoloji veya medya şirketlerini destekler).

Şirketler Arasında Çeşitlilik

Risk mutlaka bir endüstriye özgü olmak zorunda değildir; sıklıkla şirket özelinde de mevcuttur. Devrimci bir lideri olan bir şirketi hayal edin. Eğer bu lider şirketten ayrılırsa veya vefat ederse, şirket olumsuz etkilenecektir. Şirkete özgü risk, yasal düzenlemeler, doğa olayları veya tüketici tercihlerinden kaynaklanabilir. Bu nedenle, kişisel olarak uçmayı tercih ettiğiniz favori havayolunuz olabilir, ancak hava yolculuğunun geleceğine güçlü bir inancınız varsa, farklı bir havayolu sağlayıcısının hisselerini edinerek çeşitlendirme yapmayı düşünün.

Varlık Sınıfları Arasında Çeşitlilik

Şimdiye kadar sadece hisse senetlerinden bahsettik. Ancak, farklı varlık sınıfları geniş makroekonomik koşullara göre farklı şekilde davranır. Örneğin, Federal Rezerv faiz oranlarını artırırsa, ekonominin göreceli gücü nedeniyle hisse senedi piyasaları hala iyi performans gösterebilir. Ancak, artan faiz oranları tahvil fiyatlarını düşürür. Bu nedenle, yatırımcılar genellikle portföylerini yaygın finansal risklere karşı korumak için birkaç farklı varlık sınıfı arasında bölüşmeyi düşünürler.

Daha modern portföy teorisi, alternatif varlıkları da dahil etmeyi önerir; bu, hisse senetleri ve tahvillerde yatırım yapmanın ötesine geçen yeni bir varlık sınıfıdır. Dijital teknolojinin ve erişilebilirliğin yükselişiyle yatırımcılar artık kolayca gayrimenkul, kripto para, emtia, kıymetli metaller ve diğer varlıklara para yatırabilmektedir. Yine, bu sınıfların her birinin başarılı olmalarını belirleyen farklı kolları vardır.

S&P 500 gibi geniş piyasa endeksleri, çeşitli büyüklükteki, sektörlerdeki ve operasyonel stratejilere sahip yüzlerce şirketten oluşur. Bu tür endekslere yatırım yapmak, çeşitlilik sağlamanın basit bir yoludur.

Sınırlar Arası Çeşitlilik

Politik, jeopolitik ve uluslararası riskler, özellikle büyük ülkelerin politikaları açısından dünya çapında etkilere sahiptir. Ancak, farklı para politikalarıyla çalışan farklı ülkeler, farklı fırsatlar ve risk seviyeleri sunar. Örneğin, ABD kurumsal vergi oranlarına yapılacak bir yasal değişikliğin ABD içindeki tüm varlıkları nasıl olumsuz etkileyebileceğini hayal edin. Bu nedenle, portföyünüzü farklı fiziksel konumlardaki şirketler ve varlıkları içerecek şekilde genişletmeyi düşünün.

Zaman Çerçeveleri Arasında Çeşitlilik

Yatırımları düşünürken, hangi zaman çerçevesinde işlediklerini göz önünde bulundurun. Örneğin, uzun vadeli bir tahvil genellikle daha yüksek risk nedeniyle daha yüksek getiri oranına sahiptir, kısa vadeli bir yatırım ise daha likittir ve daha az getiri sağlar. Bir hava yolu üreticisi, tek bir işletme döngüsünü işlemek için birkaç yıl sürebilirken, favori perakendeciniz aynı gün edinilen envanteri kullanarak binlerce işlem yapabilir. Gayrimenkul yatırımları uzun vadeli kira sözleşmelerine bağlı olabilir. Genel olarak, daha uzun zaman çerçevelerine sahip varlıklar daha fazla risk taşır, ancak bu riski telafi etmek için genellikle daha yüksek getiriler sunabilir.

Sahip Olmanız Gereken Hisselerin Sayısı

Kayıplardan kaçınmak için tutulması gereken hisse sayısı diye bir sihirli sayı yoktur. Ayrıca, bir portföydeki tüm riskleri azaltmak imkansızdır; yatırım yapmanın kaçınılmaz bazı riskleri her zaman vardır ve çeşitlendirme yoluyla ortadan kaldırılamaz.

Riski azaltırken yüksek getiri sağlamak için gereken hisse sayısı üzerine tartışmalar vardır. En geleneksel görüş, bir yatırımcının sadece 15 ila 20 hisse ile çeşitli endüstrilerde optimal çeşitliliğe ulaşabileceğini savunur. Diğer görüşler, ideal sahip olunan hisse sayısının 30 olduğunu iddia eder. Finansal Endüstri Düzenleme Otoritesi (FINRA), çeşitliliğin her bireye özgü olduğunu belirtir ve yatırım profesyoneli ile danıştıktan sonra veya kendi kararınızı kullanarak bu kararı almayı önerir.

30 farklı şirket üzerinden sahip olmayı karşılayamayan yatırımcılar veya o kadar çok hisse satın almanın işlem ücretlerinden kaçınmak isteyen yatırımcılar için endeks fonları harika bir seçenektir. Bu tek fonu tutarak, endeksin altında yatan tüm varlıklarda kısmi sahiplik kazanırsınız, bu genellikle onlarca (hatta yüzlerce) farklı şirket, menkul kıymet ve varlıktan oluşur.

Çeşitliliğin Faydaları

Çeşitlilik, kayıplara karşı korunmayı amaçlar. Bu, özellikle mesleki kariyerlerinin sonuna doğru servetlerini korumaları gereken yaşlı yatırımcılar için önemlidir. Ayrıca, artık sabit geliri olmayan emekliler veya emekliliğe yaklaşan bireyler için de önemlidir; eğer yaşam giderlerini portföyleriyle karşılamaya güveniyorlarsa, getirilerden ziyade riski göz önünde bulundurmak hayati önem taşır.

Çeşitliliğin, bir portföyün risk düzeltilmiş getirisini artırdığı düşünülür. Bu, yatırımcıların aldıkları risk göz önünde bulundurulduğunda daha fazla getiri elde ettiği anlamına gelir. Yatırımcılar riskli yatırımlar yoluyla daha fazla para kazanma olasılığı daha yüksek olabilir, ancak risk düzeltilmiş getiri genellikle bir yatırımcının sermayesinin ne kadar etkili kullanıldığını görmek için bir verimlilik ölçüsüdür.

Bazıları, çeşitlendirmenin aynı zamanda daha iyi fırsatlar yarattığını savunabilir. Yukarıdaki örneğimizde, diyelim ki ulaşım şirketlerinden uzaklaşmak için bir yayın hizmetine yatırım yaptınız. Sonra yayın şirketi, içerikte büyük bir ortaklık ve yatırım duyurdu. Sektörler arası çeşitlendirilmemiş olsaydınız, sektörlerdeki olumlu değişikliklerin faydasını asla göremezdiniz.

Bazıları için, çeşitlendirme yatırım yapmayı daha eğlenceli hale getirebilir. Yatırımınızı çok dar bir grupta tutmak yerine, çeşitlendirme, yeni endüstriler araştırmak, şirketleri birbirleriyle karşılaştırmak ve farklı endüstrilere duygusal olarak bağlanmak anlamına gelir.

Çeşitlilikle İlgili Potansiyel Sorunlar

Uzmanlar sürekli olarak çeşitliliğin önemini vurgulasalar da, bu stratejinin bazı dezavantajları vardır. İlk olarak, çok sayıda yatırım ve varlığınız varsa, çeşitli bir portföyü yönetmek oldukça zor olabilir. Modern portföy takip araçları, varlıklarınızı raporlamada ve özetlemede yardımcı olabilir, ancak çok sayıda varlığı takip etmek genellikle zahmetli olabilir. Bu aynı zamanda vergisel nedenlerle alım-satım bilgilerini sürdürmeyi de içerir.

Çeşitlilik ayrıca pahalı olabilir. Tüm yatırım araçlarının maliyeti aynı değildir, bu nedenle alım-satım işlemleri, işlem ücretlerinden komisyon ücretlerine kadar net kazancınızı etkileyebilir. Ek olarak, bazı aracı kurumlar, sahip olmak istediğiniz belirli varlık sınıflarını sunmayabilir. Ancak, son zamanlarda hisse senetleri ve ETF’lerde komisyon ücretlerinin kaldırılması eğilimi, iyi çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmanın maliyetini büyük ölçüde azalttı.

Ayrıca, çeşitlendirilmiş yatırım yapmanın ne kadar karmaşık olabileceğini düşünün. Örneğin, yatırımcıların risk tolerans seviyelerini karşılamak için birçok sentetik yatırım ürünü oluşturulmuştur. Bu ürünler genellikle karmaşıktır ve acemiler veya küçük yatırımcılar için uygun değildir. Sınırlı yatırım deneyimine ve finansal kapasiteye sahip olanlar, portföylerini çeşitlendirme fikrinden ürkebilir. Ne yazık ki, bir şirketin ve mali tablolarının en iyi analizi bile, yatırımın kayıp olmayacağını garanti edemez. Çeşitlilik, bir kaybı önleyemez, ancak portföyünüzdeki dolandırıcılık ve yanlış bilgilerin etkisini azaltabilir.

Son olarak, bazı riskler basitçe çeşitlendirilemez. Mart 2020’deki COVID-19 pandemisinin etkilerini düşünün. Küresel belirsizlik nedeniyle, hisse senetleri, tahviller ve diğer sınıflar aynı anda değer kaybetti. Çeşitlilik, bu kayıpların bazılarını hafifletmiş olabilir, ancak genel olarak bir kayba karşı koruma sağlayamaz.

Çeşitlilik Neden Önemlidir?

Çeşitlilik, büyük kayıplar yaşama şansınızı azaltmak için kullanılan yaygın bir yatırım tekniğidir. Yatırımlarınızı farklı varlıklar arasında yayarak, tek bir olumsuz olayın o tek varlığı etkilemesi nedeniyle portföyünüzün tamamen silinme ihtimalini azaltırsınız. Bunun yerine, portföyünüz farklı türdeki varlıklar ve şirketler arasında yayılarak sermayenizi korur ve risk düzeltilmiş getirilerinizi artırır.

Çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü, hisse senetleri, tahviller ve diğer menkul kıymetler gibi farklı varlık sınıflarını içerir. Ancak bu kadarıyla sınırlı değildir. Bu araçlar, farklı şirketlerin, varlık sınıflarının ve endüstrilerin hisselerini satın alarak çeşitlendirilir. Örneğin, çeşitlendirilmiş bir yatırımcının portföyü, perakende, ulaşım ve tüketici temel ürün şirketlerinin hisselerini, ayrıca hem kurumsal hem de devlet tarafından ihraç edilen tahvilleri içerebilir. Daha fazla çeşitlendirme, para piyasası hesapları, alternatif yatırımlar ve nakit içerebilir.

Yatırım Yapılacak
Eniyi hisseleri keşfedin

Portfoyünüzü güçlendirecek hisseleri seçmek için uzmanlarımızdan tavsiye alın.

E-mail Bültenimize Katılarak

yatırım dünyasında ki gelişmelerden haberdar olun.