Hisse Senedi Piyasası Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hisse senetlerine yatırım yapmanın, zamanla servet oluşturmanın harika bir yolu olabileceğini duymuş olabilirsiniz. Bu kesinlikle doğrudur. Ancak, hisse senedi piyasasının nasıl çalıştığını gerçekten biliyor musunuz? Bir hisse senedi piyasasını bir hisse senedi borsası veya endeksinden ayıran şey nedir? Bir hisse senedinin ne olduğunu biliyor musunuz? Bu sorulardan herhangi birine hayır yanıtı verdiyseniz, yalnız değilsiniz.

Hisse senedi nedir?

Hisse senetleri, hisselerini halka açık yatırımcılara sunmayı tercih eden işletmelerdeki mülkiyet payını temsil eder. Bunlar halka açık şirketler olarak bilinir. Hisse senetlerinin ayrıca eşitlikler veya eşitlik menkul kıymetleri olarak adlandırıldığını da duymuş olabilirsiniz.

Bir hisse senedi payı, bir şirkette mülkiyet payını temsil eder. Eğer Apple’ın (AAPL 0.35%) bir hissesini satın alırsanız, işletmenin küçük bir parçasına sahip olur ve şirketin başarısından pay alırsınız.

Bireysel veya özel bir grup tarafından sahip olunmak yerine, bazı şirketler (örneğin Apple) halka açılmayı “halka arz” ile tercih ederler. Bu, herkesin şirketin hisselerini satın alarak ortak sahibi olabileceği anlamına gelir. Satın alabileceğiniz binlerce halka açık şirket var.

Hisse senedi piyasası temelleri

Hisse senedi piyasası nasıl çalışır? Hisse senedi piyasasını açıklayan tüm kitaplar var ve birkaç paragrafta açıklanacak kadar basit değil.

İyi haber şu ki, hisse senedi piyasasının iyi bir temel anlayışına sahip olmak için çok derine inmenize gerek yok. Hisse senedi piyasaları, bireysel yatırımcılar, kurumsal yatırımcılar ve şirketler arasında hisse senetlerinin satışını ve satın alınmasını kolaylaştırır.

Hisse senedi işlemlerinin büyük çoğunluğu yatırımcılar arasında gerçekleşir. Eğer Microsoft’un (MSFT) hisselerini satın almak isterseniz, aracı kurumunuzun web sitesi üzerinden “satın al” düğmesine basabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, Microsoft’tan değil, hisselerini satmaya karar vermiş başka bir yatırımcıdan hisse satın alıyorsunuz. Bir hisse senedinin paylarını satın alarak, o şirkette yatırımcı olursunuz.

Bir hisse senedi piyasasında fiyatlar nasıl belirlenir?

Borsalardaki hisse senedi fiyatları arz ve talep tarafından yönetilir, bu kadar basit. Herhangi bir zamanda, belirli bir hisse için ödenmeye hazır olunan maksimum fiyat, teklif fiyatı olarak bilinir. Ayrıca, hisse senetlerinin en düşük satış fiyatını belirleyen bir kişi de olur, bu da talep fiyatı olarak adlandırılır.

Hisse senedi piyasası işlemlerini bir müzayede gibi düşünün. Alıcılar, diğer yatırımcıların satmaya istekli olduğu hisseler için sürekli teklif verir. Eğer bir hisse için talep yüksekse, yatırımcılar satıcılar satmaktan vazgeçmek istediklerinden daha hızlı hisse alır. Bu, fiyatın yükselmesine neden olabilir. Öte yandan, daha fazla yatırımcı bir hisseyi satın almak yerine satıyorsa, piyasa fiyatı düşer.

Piyasayı yukarı veya aşağı itebilecek pek çok katalizör vardır. Örneğin, son hisse senedi piyasası düşüşünde, piyasanın kötü performansının büyük nedenleri arasında enflasyon baskıları, tedarik zinciri sorunları, artan faiz oranları ve resesyon korkuları yer alıyordu. Bu faktörler, satın alanlardan daha fazla yatırımcının hisse satmasına neden oldu ve bu yüzden genel olarak hisse fiyatlarının düştüğünü gördük.

Bir Hissesi Satın Aldığınızda Ne Olur?

Yatırımcılar, hisse senedi alım veya satım işlemlerini bir aracı kurum aracılığıyla gerçekleştirmelidir. Kısacası, bir aracı kurum, bir hisse senedi borsasında hisse senedi alım satımı yapma lisansına sahip olan bir kuruluştur.

Bir hisse senedi satın aldığınızda, işlerin nasıl yürüdüğünün basitleştirilmiş bir versiyonu şöyle işler:

• Aracı kurumunuza (veya elektronik olarak) hangi hisse senedini satın almak istediğinizi ve kaç adet istediğinizi söylersiniz.
• Aracı kurumunuz siparişinizi borsaya iletir. Bir piyasa yapıcı, size mevcut piyasa fiyatından hisse senetlerini satar.
• Hisse senetleri daha sonra hesabınıza teslim edilir.

Bir Hisse Senedi Endeksi Piyasayı Nasıl Takip Eder?

Hisse senedi piyasasından bahsederken, insanlar genellikle “piyasa”yı bir hisse senedi endeksiyle genelleştirir. S&P 500 veya Dow Jones Endüstri Ortalaması gibi hisse senedi endeksleri, büyük bir hisse senedi grubunun veya belirli bir hisse senedi piyasası sektörünün performansını temsil eder.

Bunlar, bireysel hisse senetlerinin veya tüm bir portföyün performansını karşılaştırmak için bir referans olarak kullanılır. Örneğin, S&P 500 endeksi, ABD’deki en büyük halka açık şirketlerin 500’ünün performansını izler.

Endeksler, piyasada ne olduğuna dair bir tahmini tartışmak için uygun bir yoldur. Ancak, TV’de ve haberlerde gördüğünüz büyük hisse senedi endekslerinin, tüm hisse senedi piyasasını tam olarak temsil etmediğini anlamak önemlidir.

Hisse Senedi Piyasaları, Hisse Senedi Borsaları ve Hisse Senedi Endeksleri

Burada, benzer ve sıklıkla yanlış anlaşılan üç farklı terim bulunmaktadır:

Hisse Senedi Piyasası: Yatırımcıların birbirleriyle hisse senetleri alıp satmalarını kolaylaştıran süreç.

Hisse Senedi Borsası: Alıcıları satıcılarla bağlayan gerçek aracı, örneğin New York Borsası (NYSE).

Hisse Senedi Endeksi: Bir grup hisse senedinin kolektif performansını takip etmek için kullanılan sayısal bir temsil

Yatırım Yapılacak
Eniyi hisseleri keşfedin

Portfoyünüzü güçlendirecek hisseleri seçmek için uzmanlarımızdan tavsiye alın.

E-mail Bültenimize Katılarak

yatırım dünyasında ki gelişmelerden haberdar olun.